.
Select Page

Obisk in udeležbo na podelitvi nagrad geografskega natečaja v Asahikawi, Hokkaido na  Japonskem, ki je potekal od 27. 10. do 28. 10. 2018, so nam omogočili donatorji.

Naše potovanje je trajalo od 24. 10. do 29. 10.2018.

 

Spoštovani donatorji:

Coma Commerce d.o.o., Promit Benz d.o.o., Mapri Poasfalt d.o.o, Elektro Zdešar s.p, Damjan Zajec s.p., Flovac Adria d.o.o., Prevoz stvari in TGM, Janez Igličar s.p., Š:D: INDIVIDUM (One to One) s.p., Špan d.o.o.,  Navkom d.o.o., Unija (računov.servis) d.o.o., Mediaval d.o.o. (Radio 1), POT d.o.o., Strojno Ključavničarstvo Milan Zdešar s.p.

Za vašo dobrosrčnost in donatorstvo, da ste nam omogočili ogled S dela otoka Hokkaido na Japonskem in istočasno častno podelitev nagrad z natečaja – 28th Children´s Asahikawa Enviromental Map Contest, se vam še enkrat iskreno in prisrčno zahvaljujemo!

Naša pot se je začela v sredo, 24. 10., ko smo se odpravili na pot proti Japonski in prispeli 25. 10. ob 14.40 na letališče v Sapporu na otoku Hokkaido. Tam nas je pričakala dr. Kim Hyunjin, profesorica geografije, ki poučuje na Univerzi Hokkaido Univeritiy of Education. V njenem spremstvu smo si ogledali bližnji park Nakijama in del mestnega jedra, kjer smo okusili odlično japonsko večerjo in si z razgledno gondolo Noria z najvišje točke ogledali  mesto Saporo. V hotel smo se odpeljali z mestnim tramvajem.

                             

Japonska večerja                                                                   Vožnja s tramvajem

Naslednji dan, 26.10., smo si z vodenim avtobusom ogledali glavne mestne značilnosti (Odori park – mestni park, znan po zimskih skulpturah, Hokkaido Ching – hiša bogov, tržnico morskih sadežev, čokoladnico iz leta 1970).  Sledila je vožnja s podzemno železnico, ogled mesta pod mestom in  vožnja do Hotela Nakijama park, kjer nas je čakala prtljaga.

                            

Odori Park   v Sapporu                                                               Mesto pod mestom v Sapporu

27.10. smo si v mestu Asahikawa ogledali Asahiyama ZOO. Po kosilu smo se peš odpravili do muzeja znanosti (Asahikawa Science Center –SCI-PAL), kjer so bili razstavljeni vsi zemljevidi nagrajencev natečaja – 28th Children´s Asahikawa Enviromental Map Contest,  tudi oba naša. Srečali in spoznali smo se s predsednikom IGU (International Geographical Union Member, Science Council of Japan) in profesorjem na Univerzi Hokkaido of Education, gospodom Yukio Himiyama, ki je naslednji dan,  28.10. podelil nagrado našim nagrajencem. https://m.facebook.com/chizuten.asahikawa/

Pred podelitvijo so potekale delavnice;  orientacija  na prostem in v dvorani,  iskanje rešitev  s pomočjo najdenih opisov,  določanje vonjev  (v lončkih) s pomočjo pripisovanja  vonja barvi in simbolu (zelo težka naloga).

Na koncu delavnic so udeleženci prejeli nagrade in potrdila za nagrajeno delo.

Fotografije komisije pri izboru nagrajenih zemljevidov:

http://www.environmentalmap.org/report/2018/10/post-41.html

                                       

Zemljevid » Smell pollution map of Brezovica«                                Zemljevid » The smell of Brezovica«

                             

Delavnice v Muzeju znanosti                                                         Dekleta iz sosednje skupine delavnice

Asahikawa Science Center, SCI PAL – Muzej znanosti, kjer je potekala častna podelitev nagrad

Skupinska fotografija vseh udeležencev  s profesorji (člani komisije)

                                          

Potrdili za nagrado izdelanih zemljevidov

Otroci so dobili nepozabno izkušnjo, razvili občutek globalne povezanosti, občutili geografsko razdaljo sveta in tudi časovnost z datumskim mejnikom.

Imeli smo se zelo lepo, veliko smo videli, se naučili  in doživeli v oddaljeni  deželi vzhajajočega sonca!

Vsi podpisni se iskreno in hvaležno zahvaljujemo donatorjem,

Zoja Jesih, Kora Fridl Jarc, Nadija Omeragić , Filip Ulčar in mentorica Barbara Muhič (univ.prof. geogr.)

 

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

(Skupno 833 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost