MESNI JEDILNIK
PONEDELJEK, 19.5.2025
ZAJTRK: mlečni riž ( L), suhe brusnice, banana
MALICA: ovsen kruh (G, l, j, l, o, s, ss)*, ribja pašteta (R2, L, S, Z), sveža paprika, lipov čaj
KOSILO: ričet (G), pisan kruh (G, l, j, o, ss) , skutini štruklji (G, L, J, o, s, ss) / ajdovi štruklji z orehi (G, L, J, O, o, ss)
POP. MALICA: pirino pecivo (G, l, j, o, s, ss)*, grozdje
TOREK, 20.5.2025
ZAJTRK: koruzni kruh (G, l, j, o, s, ss), mesno zelenjavni namaz (L, GS), sveže kumare, šipkov čaj
MALICA: pletenica ( G, l, j, o, s, ss), manj sladka bela kava (G, L), nektarina
KOSILO: čevapčiči, pire krompir (L), ajvar, kumare v solati, melona
POP. MALICA: kokosovi piškoti (G)*, mleko (L)
SREDA, 21.5.2025
ZAJTRK: carski praženec (G, L, J), bezgov čaj, grozdje
MALICA: jabolčni burek (G, J, l, o, s, ss), planinski čaj, hruška
KOSILO: minjonska juha (G, J), sirovi tortelini (G, L, J, s), šparglji v omaki s smetano (L), zelena solata s fižolom, češnje IK
POP. MALICA: rženi kruh (G, l, j, l, o, s, ss), sirni namaz (L), sveža paprika
ČETRTEK, 22.5.2025
ZAJTRK: graham kajzerica (G, l, j, o, s, ss), puranja šunka, paradižnik, limonada
MALICA: črn kruh Kovač (G, l, j, o, s, ss), čokoladni namaz (L, S, O, a), mleko (L)*, jabolko
KOSILO pečen piščanec, kvinoja (g, o, s, ss)*, paradižnik in paprika v omaki, kitajsko zelje v solati, jagode IK
POP. MALICA: koruzni kosmiči brez dodanega sladkorja (G, a, o), navadni jogurt (L)*
PETEK, 23.5.2025
ZAJTRK: črn kruh (G, l, j, l, o, s, ss)*, kisla smetana (L), marmelada, lipov čaj, hruška
MALICA: pica šunka sir (G, L, j, o, ss), bezgov čaj, dodatno iz EU ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE rdeča redkvica
KOSILO: pečen file repaka po mlinarsko (R2, g), krompir s peteršiljem, rdeča pesa, ananas
POP. MALICA: navadna skuta (L), banana
* ekološka živila
Opomba: V kolikor ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.
DOBER TEK
Voda je na razpolago pri vseh obrokih.
Alergeni (v oklepaju) z veliko črko so v sestavi, alergeni označeni z malo črko so lahko prisotni v sledovih. Za razlago oznak alergenov poglejte v tabelo (link na stran alergeni?) 14. alergenov.
BREZMESNI JEDILNIK
PONEDELJEK, 19.5.2025
ZAJTRK: mlečni riž ( L)*, suhe brusnice, banana
MALICA: ovsen kruh (G, l, j, l, o, s, ss)*, ribja pašteta (R2, L, S, Z), sveža paprika, lipov čaj, kivi
KOSILO: ričet brez mesa (G), pisan kruh (G, l, j, o, ss) , skutini štruklji (G, L, J, o, s, ss) / ajdovi štruklji z orehi (G, L, J, O, o, ss)
POP. MALICA: pirino pecivo (G, l, j, o, s, ss)*, grozdje
TOREK, 20.5.2025
ZAJTRK: koruzni kruh (G, l, j, o, s, ss), zelenjavni namaz (L, GS), sveže kumare, šipkov čaj
MALICA: pletenica ( G, l, j, o, s, ss), manj sladka bela kava (G, L), nektarina
KOSILO: sojin polpet (G, S, Z, Ž, j, l, o, ss), pire krompir (L), ajvar, mešana solata, melona
POP. MALICA: kokosovi piškoti (G)*, mleko (L)
SREDA, 21.5.2025
ZAJTRK: carski praženec (G, L, J), bezgov čaj, grozdje
MALICA: jabolčni burek (G, J, l, o, s, ss), planinski čaj, hruška
KOSILO: minjonska juha (G, J), sirovi tortelini (G, L, J, s), šparglji v omaki s smetano (L), zelena solata s fižolom, češnje IK
POP. MALICA: rženi kruh (G, l, j, l, o, s, ss), sirni namaz (L), sveža paprika
ČETRTEK, 22.5.2025
ZAJTRK: graham kajzerica (G, l, j, o, s, ss), sir (L) paradižnik, limonada
MALICA: črn kruh Kovač (G, l, j, o, s, ss), čokoladni namaz (L, S, O, a), mleko (L)*, jabolko
KOSILO: paradižnik in paprika v omaki s tofujem (G, S, Z), kvinoja (g, o, s, ss)*, kitajsko zelje v solati, jagode IK
POP. MALICA: koruzni kosmiči brez dodanega sladkorja (G, a, o), navadni jogurt (L)*
PETEK, 23.5.2025
ZAJTRK: črn kruh (G, l, j, l, o, s, ss)*, kisla smetana (L), marmelada, lipov čaj, hruška
MALICA: pica s sirom (G, L, j, o, ss), bezgov čaj, dodatno iz EU ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE rdeča redkvica
KOSILO: pečen file repaka po mlinarsko (R2, g), krompir s peteršiljem, rdeča pesa, ananas
POP. MALICA: navadna skuta (L), banana
*ekološka živila
Opomba: V kolikor ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.
DOBER TEK
Voda je na razpolago pri vseh obrokih.
Alergeni (v oklepaju) z veliko črko so v sestavi, alergeni označeni z malo črko so lahko prisotni v sledovih. Za razlago oznak alergenov poglejte v tabelo 14. alergenov.
–
Uživaj raznovrstno sadje in zelenjavo
Zelenjava je odličen vir vitaminov, mineralov in koristnih prehranskih vlaknin, hkrati pa vsebuje malo energije. Dnevno je priporočljivo pojesti več zelenjave kot sadja, ki običajno vsebuje več sladkorjev. Zelenjavo redno vključuj v vse obroke in na ta način razporedi vnos koristnih snovi skozi ves dan. V pomoč ti je lahko pravilo »5 na dan«, ki te spomni da dnevno zaužijete 5 različnih vrst zelenjave in /ali sadja, od tega vsaj 3 vrste zelenjave in dve vrsti sadja. Sadje in zelenjavo lahko izbiraš tudi po barvi, ki naj bo raznolika npr. zelen brokoli, belo cvetačo, oranžno korenje – s tem zaužiješ raznovrstne hranilne snovi, ki jih potrebuje tvoje telo. Skupaj je dnevno priporočljivo zaužiti več kot 400 g (0,4 kg) sadja in zelenjave.
Vir: Šolarji in mladostniki – Prehrana
Veliko strokovnih informacij o zdravem načinu prehranjevanja najdete na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani: PREHRANA.SI.