Jedilnik

MESNI JEDILNIK

PONEDELJEK, 19.5.2025  

ZAJTRK: mlečni riž ( L), suhe brusnice, banana 

MALICA: ovsen kruh (G, l, j, l, o, s, ss)*, ribja pašteta (R2, L, S, Z), sveža paprika, lipov čaj 

KOSILO: ričet (G), pisan kruh (G, l, j, o, ss) , skutini štruklji  (G, L, J, o, s, ss) / ajdovi štruklji z orehi (G, L, J, O, o, ss)   

POP. MALICA: pirino pecivo (G, l, j, o, s, ss)*, grozdje 

TOREK, 20.5.2025 

ZAJTRK: koruzni kruh (G, l, j, o, s, ss), mesno zelenjavni namaz (L, GS), sveže kumare, šipkov čaj 

MALICA: pletenica ( G, l, j, o, s, ss), manj sladka bela kava (G, L), nektarina 

KOSILO: čevapčiči, pire krompir (L), ajvar, kumare v solati, melona 

POP. MALICA: kokosovi piškoti (G)*,  mleko (L) 

SREDA, 21.5.2025 

ZAJTRK: carski praženec (G, L, J), bezgov čaj, grozdje 

MALICA: jabolčni burek  (G, J, l, o, s, ss), planinski čaj, hruška 

 KOSILO: minjonska juha (G, J), sirovi tortelini (G, L, J, s), šparglji v omaki s smetano (L), zelena solata s fižolom, češnje IK

POP. MALICA: rženi kruh (G, l, j, l, o, s, ss), sirni namaz (L), sveža paprika 

ČETRTEK, 22.5.2025  

ZAJTRK: graham kajzerica (G, l, j, o, s, ss), puranja šunka, paradižnik, limonada 

MALICA: črn kruh Kovač (G, l, j, o, s, ss), čokoladni namaz (L, S, O, a), mleko (L)*,  jabolko 

 KOSILO pečen piščanec, kvinoja (g, o, s, ss)*, paradižnik in paprika v omaki, kitajsko zelje v solati, jagode IK  

POP. MALICA: koruzni kosmiči brez dodanega sladkorja (G, a, o), navadni jogurt (L)* 

PETEK, 23.5.2025 

ZAJTRK: črn kruh (G, l, j, l, o, s, ss)*, kisla smetana (L), marmelada, lipov čaj, hruška 

MALICA: pica šunka sir (G, L, j, o, ss), bezgov čaj, dodatno iz EU ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE rdeča redkvica  

KOSILO: pečen file repaka po mlinarsko (R2, g), krompir s peteršiljem, rdeča pesa, ananas 

POP. MALICA: navadna skuta (L), banana 

* ekološka živila 

Opomba: V kolikor ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika. 

DOBER TEK 

Voda je na razpolago pri vseh obrokih. 

Alergeni (v oklepaju) z veliko črko so v sestavi, alergeni označeni z malo črko so lahko prisotni v sledovih. Za razlago oznak alergenov poglejte v tabelo (link na stran alergeni?) 14. alergenov. 

BREZMESNI JEDILNIK 

PONEDELJEK, 19.5.2025  

ZAJTRK: mlečni riž ( L)*, suhe brusnice, banana 

MALICA: ovsen kruh (G, l, j, l, o, s, ss)*, ribja pašteta (R2, L, S, Z), sveža paprika, lipov čaj, kivi 

KOSILO: ričet brez mesa (G), pisan kruh (G, l, j, o, ss) , skutini štruklji  (G, L, J, o, s, ss) / ajdovi štruklji z orehi (G, L, J, O, o, ss)   

POP. MALICA: pirino pecivo (G, l, j, o, s, ss)*, grozdje 

TOREK, 20.5.2025 

ZAJTRK: koruzni kruh (G, l, j, o, s, ss), zelenjavni namaz (L, GS), sveže kumare, šipkov čaj 

MALICA: pletenica ( G, l, j, o, s, ss), manj sladka bela kava (G, L), nektarina 

KOSILO: sojin polpet (G, S, Z, Ž,  j, l, o, ss), pire krompir (L), ajvar, mešana solata, melona 

POP. MALICA: kokosovi piškoti (G)*,  mleko (L) 

SREDA, 21.5.2025 

ZAJTRK: carski praženec (G, L, J), bezgov čaj, grozdje 

MALICA: jabolčni burek  (G, J, l, o, s, ss), planinski čaj, hruška 

 KOSILO: minjonska juha (G, J), sirovi tortelini (G, L, J, s), šparglji v omaki s smetano (L), zelena solata s fižolom, češnje IK

POP. MALICA: rženi kruh (G, l, j, l, o, s, ss), sirni namaz (L), sveža paprika 

ČETRTEK, 22.5.2025  

ZAJTRK: graham kajzerica (G, l, j, o, s, ss), sir (L) paradižnik, limonada 

MALICA: črn kruh Kovač (G, l, j, o, s, ss), čokoladni namaz (L, S, O, a), mleko (L)*, jabolko 

 KOSILO: paradižnik in paprika v omaki s tofujem (G, S, Z), kvinoja (g, o, s, ss)*, kitajsko zelje v solati, jagode IK

POP. MALICA: koruzni kosmiči brez dodanega sladkorja (G, a, o), navadni jogurt (L)* 

PETEK, 23.5.2025 

ZAJTRK: črn kruh (G, l, j, l, o, s, ss)*, kisla smetana (L), marmelada, lipov čaj, hruška 

MALICA: pica s sirom (G, L, j, o, ss), bezgov čaj, dodatno iz EU ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE rdeča redkvica  

KOSILO: pečen file repaka po mlinarsko (R2, g), krompir s peteršiljem, rdeča pesa, ananas 

POP. MALICA: navadna skuta (L), banana   

*ekološka živila

Opomba: V kolikor ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

DOBER TEK 

Voda je na razpolago pri vseh obrokih. 

Alergeni (v oklepaju) z veliko črko so v sestavi, alergeni označeni z malo črko so lahko prisotni v sledovih. Za razlago oznak alergenov poglejte v tabelo 14. alergenov.

IZBRANA KAKOVOST shema kakovosti, namenjena kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi

Uživaj raznovrstno sadje in zelenjavo

Zelenjava je odličen vir vitaminov, mineralov in koristnih prehranskih vlaknin, hkrati pa vsebuje malo energije. Dnevno je priporočljivo pojesti več zelenjave kot sadja, ki običajno vsebuje več sladkorjev. Zelenjavo redno vključuj v vse obroke in na ta način razporedi vnos koristnih snovi skozi ves dan. V pomoč ti je lahko pravilo »5 na dan«, ki te spomni da dnevno zaužijete 5 različnih vrst zelenjave in /ali sadja, od tega vsaj 3 vrste zelenjave in dve vrsti sadja. Sadje in zelenjavo lahko izbiraš tudi po barvi, ki naj bo raznolika npr. zelen brokoli, belo cvetačo, oranžno korenje – s tem zaužiješ raznovrstne hranilne snovi, ki jih potrebuje tvoje telo. Skupaj je dnevno priporočljivo zaužiti več kot 400 g (0,4 kg) sadja in zelenjave.

Vir: Šolarji in mladostniki – Prehrana

Veliko strokovnih informacij o zdravem načinu prehranjevanja najdete na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani: PREHRANA.SI.