.
Select Page

Zadnji dan

V zgodnjih jutranjih urah in po neprespani noči, ki je udeležencem mladinske izmenjave pomenila veliko več kot nočni počitek, smo si segli v roke, padli v objeme in od žalosti ob slovesu tudi zajokali. Resnično smo postali pravi prijatelji, ki se bomo pogrešali. Tako se že danes veselimo njihovega obiska v Sloveniji.

Po čustvenem slovesu smo se odpeljali proti letališču v Malagi. Pred vzletom smo imeli dovolj časa, da smo si privoščili zgodnje kosilo v Burger Kingu. . Španijo smo zapustili vidno utrujeni, a polni lepih vtisov.

Po varnem pristanku v Benetkah, nas je pot vodila samo še v eno smer. Domov. A v življenju ni vedno tako kot si zamislimo. Proti domu smo se odpravili z več kot dvourno zamudo, saj se je avtobusu, ki je prihajal po nas, na poti predrla pnevmatika. Situacijo smo izkoristili za krajšo evalvacijo, na poti proti Brezovici pa posneli še zadnjo izjavo udeleženke izmenjave. Zadnja postaja pred domom je bila Vrtojba, kjer smo se okrepili s Petrolovo ponudbo, saj je bil že čas večerje. Donatorjem se iskreno zahvaljujemo za njihov prispevek, saj smo z njihovimi sredstvi naši izmenjavi lahko dodali dodatno vrednost.

Pred šolo smo se še zadnjič objeli v upanju in željni ponovnega snidenja ob prihodu španskih prijateljev v Slovenijo.


6. dan

V dopoldanskem času smo skupaj z begunci poslikali lanene vrečke za večkratno uporabo, ki so se prodajale na popoldanski dobrodelni akciji. Izkupiček akcije v znesku 180,- € smo predali organizaciji, ki vključuje begunce, z njim pa bodo kupili družabne igre, ki jim bodo služile za krajšanje hladnejših dni. 

Za spomin smo si medsebojno podpisali majice, ki smo jih v ta namen prinesli s seboj.
Popoldne smo izkoristili za daljšo siesto. Za ene je bila dobrodošla ohladitev v bazenu, za druge igranje družabnih iger, tretjim so zmanjkale zaloge priboljškov, zato so se odpravili v bližnji market.
Za zadnji dan izmenjave smo naročili torte in se ob druženju posladkali. Hvala ❤️ donatorji.
Po večerji smo se zadnjič zbrali v večnamenskem prostoru, kjer smo razkrili skrivnega prijatelja in si medsebojno izdelali zapestnice. Podarili smo si jih v večen spomin na nove prijatelje.
 
 

5. dan
Po zgodnjem zajtrku smo se odpravili na pot proti Rondi, ki je čudovito andaluzijsko mesto. Najprej smo obiskali organizacijo Ayuca, ki nudi oporo obolelim z rakom in njihovim svojcem. Pri tem jim pomagajo številni prostovoljci.
Sledil je vodeni ogled starega mestnega jedra, medina. Nekaj časa pa smo namenili tudi nakupu spominkov.
Prijetno utrujeni smo se vrnili v Cortes de la Frontera, kjer smo se okrepčali s kosilom, za sladico pa smo si privoščili sladoled, ki so nam ga omogočili naši donatorji. Nadaljevali smo z aktivnostmi. Obiskali so nas begunci, ki so nam predstavili svoje življenjske zgodbe. Učili so nas zapisati ime v arabščini. Fantje so se pomerili v nogometu.
Po večerji smo bili povabljeni v vaški kino, ki se je odvijal v areni, kjer sicer potekajo bikoborbe in si ogledali španski film Padre no hay mas que uno.


4. dan
V jutranjih urah smo se odpeljali proti Cádizu. Dvourno vožnjo smo izkoristili za prijetno druženje na avtobusu. Sprehodili smo se po centru Cádiza, si ogledali glavne znamenitosti, nato pa vzeli nekaj prostega časa za nakup spominkov. Nadaljevali smo z ogledom mesta, ki mu rečejo Tacita de plata (srebrna skodelica). Nadaljevali smo s prostim časom na plaži in se po želji okopali v Atlantiku. V večernih urah smo se vrnili v Cortes de la Frontera in se po večerji družili s španskimi prijatelji. Polni novih vtisov smo se prepustili nočnemu počitku.


3. dan

Dan smo začeli s slovensko potico.
Po jutranji povezovalni igri na prostem, smo se odpravili na druženje k starostnikom v dnevni center za starejše. Z njimi smo preživeli čudovito dopoldne. Igrali smo družabne igre, tukaj zelo popularno domino in bingo. 
Ker je današnji dan bil še posebej vroč, smo popoldansko pohodništvo zamenjali za vodno aerobiko. Po siesti je sledila delavnica izdelovanja tulipanov, ki jih bomo ob naslednji priložnosti odnesli starostnikom v zahvalo za današnje prijetno druženje.
Za zaključek dneva smo se pomerili v igri 3 v vrsto s pomočjo “flipanja” lončkov.


2.dan

Po zajtrku smo se odpravili na voden ogled čudovite vasice Cortes de la Frontera, ki je ob enem tudi naš začasni dom. Doživeli smo avtohtonost španske vasice. Prevzele so nas uličice, stenske poslikave in prijazni domačini.

Za kosilo so nam pripravili tradicionalno jed iz riža, paello s piščancem. Po kosilu so si nekateri privoščili siesto, drugi pa prijetno osvežitev v bazenu. Popoldne smo se s pomočjo kviza preverili v poznavanju Španije in Slovenije.

Sledile so predstavitve obeh držav. Plesalka flamenka nam je približala njihov tradicionalni ples. Mi pa smo jih popeljali skozi kulinarično doživetje slovenske potice.

Dan smo zaključili utrujeni, vendar polnih novih doživetij in spoznanj.


1.dan 
Sporočamo, da smo srečno prispeli na cilj in z vami delimo nekaj utrinkov današnjega dne.

Hasta pronto.
Kmalu, nasvidenje.

Učenci prostovoljci in mentorice

Izmenjava je financirana s strani Erasmus+ programa in naših srčnih donatorjev, koordinira pa jo Zavod Voluntariat. 

(Skupno 1.080 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost