.
Select Page

Projekti

PROJEKT SKUPAJ GRADIMO BOLJŠI SVET

IZVAJALCI: OŠ Brezovica pri Ljubljani, OŠ Edhem Mulabdić Sarajevo, OŠ Marije i Line Umag

PROJEKT SO S FINANČNIMI SREDSTVI OMOGOČILI: Zavod Republike Slovenije za šolstvo, OŠ Brezovica, D TOURS, 3D Stražišar d.o.o, Občina Brezovica, Sanjarije – Sanja Cvitić

POVZETEK PROJEKTA: S projektom smo želeli še izboljšati sodelovanje treh partnerskih šol, ki se je začelo leta 2012 s projektom »Svet različnosti nas bogati«. Ker je bil projekt nekakšno nadaljevanje prejšnjega, je bilo dogovarjanje o vseh aktivnostih mnogo lažje in pri tem ni bilo nikakršni težav. Opazili smo, da so se predsodki oziroma stereotipne predstave o drugih narodih pri naših aktivno vključenih učencih zmanjšali oziroma jih ni bilo. Stike so navezali predvsem preko družabnega omrežja Facebook in veliko novo nastalih prijateljstev se bo nadaljevalo tudi po koncu projekta. Druženje na Brezovici med učenci vseh treh šol je potekalo v pozitivnem ozračju.

Ker je bil projekt naravnan tokrat predvsem ekološko, smo tako načrtovali tudi program srečanja na Brezovici. Vsi aktivno vključeni učenci so vestno sodelovali v različnih delavnicah, že pred srečanjem pa so oblikovali oblačila, ki so nastala iz odpadnih materialov ali starih, neuporabnih oblačil. Prireditev je odlično uspela, predvsem modna revija vseh treh šol, na katero so se učenci zelo dobro pripravili.

V začetku novembra smo učenci in učitelji OŠ Brezovica pri Ljubljani obiskali partnersko šolo v Umagu. Zaradi finančnih omejitev nismo obiskali šole v Sarajevu.  V petek smo spoznavali naravo v Motovunski šumi, v soboto pa so se učenci udeležili različnih ekoloških delavnic na OŠ Marije i Line.

Pridružili smo se tudi projektu Dobrodelni županov bazar, ki je potekal v mesecu decembru 2013. Iz odpadnega materiala smo izdelovali voščilnice in svečnike ter tako dokazali, da se isti material lahko večkrat uporabi za različne namene.

AKTIVNOSTI: V projekt smo poleg učencev osmih in devetih razredov vključili tudi učence sedmih razredov, ki so se našemu vabilu odzvali v velikem številu. Negativnih opazk o pripadnikih drugih narodov nismo zasledili, pač pa spoštovanje in medsebojno naklonjenost. Izvedli smo tudi različne delavnice, na katerih smo ustvarjali »nova oblačila« iz rabljenih oblačil in odpadnih materialov. Ko smo imeli skupno srečanje na Brezovici, je bilo za učence zelo poučno predavanje o rastlinski čistilni napravi in delavnica izdelave take naprave. Prav tako so se aktivno in zavzeto vključili v zbiralno akcijo starega papirja, ki smo jo v dopoldanskem času organizirali na šoli. Učenci vseh treh šol so sodelovali na eko kvizu. Na obisku v Umagu smo si ogledali Motovunsko šumo in preučevali vegetacijo v njej. Naši učenci so se udeležili tudi različnih ekoloških delavnic, ki so bile organizirane na OŠ Marije i Line.

Dostopnost