.
Select Page

Koristne povezave

Spletna knjižnica

Gradivo, ki ga imamo v šolski knjižnici, lahko iščeš v javno dostopnem spletnem katalogu tudi od doma oziroma ob urah (dneh), ko je knjižnica sicer zaprta. Od začetka šol. leta 2019/20 uporabljamo vzajemni bibliografski sistem COBISS.

Na povezavi COBISS+ lahko preveriš, katero gradivo imamo v knjižnici ter ali je izposojeno ali prosto. Rezervacija ni mogoča.

 

Brezplačne e-knjige

Raziščite, katere e-knjige v slovenščini so prosto dostopne. Morda vam pridejo prav za bralno značko, domače branje ali prostočasno branje.

Biblos – spletna knjigarna in knjižnica  

Do kakovostnega branja lahko dostopate tudi preko Biblos-a, največje spletne knjigarne in knjižnice pri nas, ki je odprta 24 ur na dan in 7 dni v tednu, dosegljiva pa vam je s samo nekaj kliki iz varnega zavetja vašega doma.

Na Biblosu si lahko izposodite e-knjige, če ste včlanjeni v katero od splošnih knjižnic (med njimi je tudi Knjižnica Brezovica). E-knjige lahko prebirate na bralnikih, tablicah ali pametnih telefonih.

Za izposojo e-knjig potrebujete uporabniško ime (akronim knjižnice in številko članske izkaznice, npr. SIKVRH0199999) ter geslo, ki je identično geslu za servis Moja knjižnica. Če boste pri prijavi potrebovali pomoč, odprite zavihek Kako deluje.

Oglejte si tudi predstavitev biblos-a.

 

Kje najdem dobre knjige?

Na spodnjih povezavah lahko poiščeš predloge za branje kvalitetnih otroških in mladinskih knjig:

Naj vam dobre knjige krajšajo čas!

 

Branje se splača!

Branje nam odstira mnogo tančic, pomaga graditi boljše sporazumevanje, nas navdihuje, sprošča, širi obzorja, popelje v pravljične dežele, krepi domišljijo in nas uči o pasteh in radostih življenja. Ja, vse to ponuja BRANJE.

Zato vse ljubitelje dobrega branja vabimo k branju za Bralno značko.

Na spodnjih povezavah vas na čudežno popotovanje vabijo: Talking Tom, Rok Trkaj in Časoris.

 

 

 

17. september – DAN ZLATIH KNJIG

Bralna značka vsako leto zaznamuje začetek bralnega leta 17. septembra (Dan zlate knjige). Na ta dan se je rodil in 80 let kasneje tudi umrl znan slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”. Že nekaj let je to prav

poseben dan, saj vsi prvošolci v Sloveniji v dar dobijo slikanico slovenskih avtorjev, ki jo podarja Društvo Bralna značka.

 

Ljubitelji zbirke HARRY POTTER

Za vse ljubitelje je J. K. Rowlingova je objavila brezplačno spletno stran Harry Potter at home.

Uživajte v raziskovanju!

 

Brezplačna e-slikanica KORONAVIRUS

Založba Morfemplus in angleška založba Nosy Crow sta pripravili digitalno knjigo z naslovom Koronavirus in zagotovili, da je vsakemu otroku in vsaki družini dostopna brezplačno.

Gre za knjigo vprašanj in odgovorov o koronavirusu in ukrepih za zajezitev njegovega širjenja, ki jo je za otroke ilustriral Axel Scheffler (tudi ilustrator knjig o Zverjascu). Knjiga pomaga otrokom razumeti, kaj se dogaja, jih pomirja in na koncu razveseli, da se bodo kmalu lahko spet družili s prijatelji.

Za popestritev v dneh, ko so otroci doma skupaj z ostalimi družinskimi člani, knjigo lahko najdete in berete v Morfemovi čitalnici, na Soundcloudu, Youtubu, Facebooku ali Instagramu.

Povezava do knjige

 

2. april – Mednarodni dan otroških knjig

V spomin na svetovno znanega pravljičarja Hansa Christiana Andersena praznujemo 2. aprila, na njegov rojstni dan, mednarodni dan otroških knjig.

Dostopnost