+386 1 292 72 00 | fax: +386 1 365 55 39 info@os-brezovica.si

Stop obrekovanju

V šolskem letu 2018/2019 naša šola sodeluje v projektu ob mednarodnem dnevu strpnosti, ki letos poteka pod naslovom »STOP OBREKOVANJU«. Organizacija UNESCO je 16. november razglasila za MEDNARODNI DAN STRPNOSTI – DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO, in sicer »z namenom ozaveščanja javnosti, poudarjanja nevarnosti nestrpnosti ter izobraževanja o strpnosti« ter hkrati sprejela Deklaracijo o načelih strpnosti.

Letošnja tema je STOP OBREKOVANJU. Kaj sploh je obrekovanje? Obrekovanje je vsako zlonamerno ali škodoželjno širjenje laži, neresnic, izkrivljenih, pristranskih, nepopolnih ali negativnih nepreverjenih informacij o drugem človeku ali skupini ljudi z namenom, da bi mu/jim škodovali. Obrekovanje ni nekaj nedolžnega, ampak je resna oblika nestrpnosti, ki je žal splošno razširjena in se sprejema kot nekaj vsakdanjega. Zato je treba dvigniti raven zavedanja, da je obrekovanje oblika družbenega nasilja, ki ima uničevalne posledice tako za posameznika kot za družbo.

V sodobnem času interneta in spletnih družbenih omrežij je obrekovanje čedalje bolj razširjeno ter postaja čedalje večja težava in grožnja medsebojnim odnosom. Zato je zelo pomembno, da pri otrocih in mladih ozavestimo škodljivost obrekovanja in jih spodbudimo k razvijanju  spoštljivih medsebojnih odnosov.

Projekt želi spodbuditi otroke k strpnosti, sprejemanju drugačnosti ter spodbujanje medsebojnega prijateljstva in sodelovanja.

V okviru projekta bodo imeli učenci delavnico, na kateri se bodo prek zgodbe najprej seznanili s tematiko in se nato o njej z učitelji pogovorili. Učenci od 1. – 4. razreda bodo nato ustvarjali likovne izdelke.  Učenci od 5. razreda dalje bodo sodelovali s pisnimi izdelki. Najbolj domiselni izdelki bodo razstavljeni v šolski avli. Razstava bo postavljena v drugi polovici novembra. Najboljši izdelki bodo sodelovali na natečaju in razstavi v državnem zboru. Izbor najboljših izdelkov bo objavljen v časopisu Delo.

Projekt poteka pod pokroviteljstvom Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za pravosodje, Varuhinje človekovih pravic in časopisa Dela. Nosilec projekta je Izobraževalni center Eksena. V projektu sodelujejo vrtci ter osnovne in srednje šole.

Koordinatorka projekta: Irena Sbil