.
Select Page

Terapevtski pes v šoli

TAČKE POMAGAČKE V ŠOLI

Na naši šoli se v šolskem letu 2017/18 izvaja inovacijski projekt Terapevtski pes v šoli v sodelovanju s prostovoljnim društvom Tačke pomagačke. Z društvom smo sodelovali že v preteklem šolskem letu in se popolnoma navdušili nad idejo, da bi nas kuža lahko večkrat obiskal in učnim uram dodal nove razsežnosti.

 Z nami sodelujeta izjemno prijazen kuža Fellow in njegova zvesta vodnica Mojca Sajovic. V oddelke 1. razreda prihajata na enkratne obiske, v 2. razredu pa sta prisotna 1 učno uro na mesec v vsakem oddelku.

 Vključitev projekta v vzgojno-izobraževalni proces prinaša nove pristope dela z učenci, spodbudno učno okolje z visoko stopnjo motivacije, aktivno udeležbo otrok, predvsem pa razvoj otrok na spoznavni, čustveni in socialni ravni. Prisotnost psov v šolah dokazano pozitivno vpliva na samopodobo posameznika, premagovanje strahov in ovir (fizičnih in mentalnih), posledično pa tudi na učno uspešnost in razvoj vrednot.

 S Fellowom in njegovo vodnico Mojco se družimo in učimo pri različnih učnih urah, vse pa temeljijo na tem, da otroci s pomočjo kužka usvajajo, ponavljajo in utrjujejo znanje na nekoliko drugačen in zabaven način, hkrati pa ob tem razvijajo empatijo, spoštovanje, sprejemanje, samokontrolo, pozornost, sodelovanje in odličnost.

V naše učilnice je z mahajočim repom pritačkal kuža Fellow. Njegov obisk smo komaj čakali in zelo smo se potrudili, da se je pri nas počutil lepo. Ker je tudi Fellow zelo olikan “gospod”, je vsakega izmed nas pozdravil in nas po pasje nagovoril. Seveda pa k nam ni prišel sam; v službo ga namreč pripelje vodnica Mojca. Medtem ko je gospa Mojca dajala navodila in nam povedala veliko zanimivega o Fellowu in kužkih na splošno, je Fellow pridno čakal in občasno tudi zadremal na svojem prostoru. Ko pa je bil na vrsti, da nam je dostavil pošto, pokazal trik ali pa se nam pustil skrtačiti in “veterinarsko” pregledati, je z veseljem sodeloval z nami.

Dostopnost